Quantcast
Channel: Kudonta ja kirjonta – Kotiliesi.fi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 43

Tällaista opasta et ole ennen nähnyt! Mari, 46, opettaa, miten muutat ikävät ajatukset kirjontatöiksi

$
0
0

”Vaikka uskot itseesi, voit silti olla ihan paska.”

Ohje piristävän ronskiin kirjontatyöhön löytyy Mari Hyypiän, 46, kirjasta Kirjontaa niille, joita v*tuttaa (Into 2021). Teos sisältää itsetuntoa käsittelevien aiheiden lisäksi aimo annoksen arkirealismia.

”Ideat töihin tulevat omasta elämästäni ja ihmisten arkkityypeistä, joita jokainen varmasti tunnistaa. Lisäksi kirjassa käsitellään arjessa vastaan tulevia asioita, jotka voivat herättää tunteen siitä, että hei, näin minullekin on joskus käynyt”, Hyypiä valottaa.

Mari Hyypiä Kuva: Jyri Pitkänen

Mari Hyypiä Kuva: Jyri Pitkänen

Kirjassaan Hyypiä haluaa muuttaa torumiseen perustuvat tai muutoin negatiivissävytteiset sanonnat humoristisiksi. Ideana on kääntää asia päälaelleen, jolloin lopputuloksesta voi tulla hauska ja yllättävä.

”Pidän siitä, että jostakin lajityypistä tehdään jotakin täysin päinvastaista. Esimerkiksi otetaan jotakin hyvin kaunista ja sovinnaista taidetta ja viedään se toiseen ääripäähän.”

Lue myös: Paikkaus kirjomalla saa vaatteet kukkimaan: 4 x helppo kirjontapisto, jolla paikkaus onnistuu

Ystävät kannustivat tekemään kirjan

Idea kirjontakirjasta syntyi, kun Hyypiän ystävä pyysi häntä kirjomaan huoneentaulun, jossa lukee ”helvetes jävla skit”, joka tarkoittaa vapaasti suomennettuna ”helvetin perkeleen paska”.

”Ja minähän tein. Kirjoin tauluun sydämiä, laitoin kehykset paikalleen ja kuvan someen. Serkkuni bongasi sen sieltä ja halusi itselleen samanlaisen. Tein sen hänelle, mutta sydänten tilalle laitoin perhosia.”

Hyypiän ystävät kannustivat häntä tekemään ohjeista kokonaisen kirjan. Kipinä syttyi ja Hyypiä löysi itsensä sohvan nurkasta näpertelemästä käsitöitä.

Koronatalvi vapautti kalenterista tilaa kirjan suunnittelemiselle. Ohjeet tulivat päähän pakottomasti suuttumuksen aiheita ja muita arkisia tunteita pohtiessa.

Lue myös: Kirjo näyttävä aforismityyny trendikkäällä tuftaus-tekniikalla – katso ohje!

Ei tiijetä eikä osata -kirjontatyön ohje löytyy kirjasta.

Ei tiijetä eikä osata -kirjontatyön ohje löytyy kirjasta. Kuva: Tiia Javanainen

Ronski kielenkäyttö ei ole herättänyt kielteisiä tunteita

Hyypiä ei halunnut tehdä kirjaa millekään tietylle kirjontaan perehtyneelle sisäpiirille, vaan aivan kaikille. Keskeinen sanoma on se, että kaikki ovat tervetulleita mukaan, eikä haittaa, vaikka menisi huonostikin.

Hyypiän on vaikea valita omaa suosikkiaan kirjaansa kokoamistaan ohjeista, sillä hän pitää kaikista. Yhden sanoma kuitenkin koskettaa erityisesti.

Älä välitä, en minäkään olisi osannut -ohje on hyvä. Siinä on jotakin todella lohdullista, että voidaan yhdessä todeta, että ollaan todella surkeita ja että nyt kävi näin. Sellaisia asioita ei yleensä sanota ääneen.”

Kirjan ajoittain ronski kielenkäyttö ei ole herättänyt lukijakunnassa kielteisiä tunteita. Hyypiän mukaan kirjasta innostuneita on löytynyt jopa yllättäviltäkin tahoilta.

”Vanhin lukija on 90-vuotias. Hän oli aivan innoissaan, ja sain häneltä kukankin kiitokseksi. Hän kirjoitti, että aikamme tarvitsee tätä kirjaa.”

Samoin ohje Menit sitte tämänkin sössimään… -tekstin kirjomiseen.

Samoin ohje Menit sitte tämänkin sössimään… -tekstin kirjomiseen. Kuva: Tiia Javanainen

Hyypiä on sanaileva käsityöintoilija

Marttailusta innostuneen Hyypiän oma käsityöinnostus alkoi jo ala-asteiässä. Ensin tulivat ompeleminen ja neulominen, sitten kirjonta. Hyypiä on myös suomentanut käsityökirjoja ja virkannut.

”Nuoruuden vauhtivuosina käsitöitä ei niinkään tullut tehtyä. Harrastukseni ovat kovasti keski-ikäistyneet. Esimerkiksi eilen tein puolukkamehua.”

Kädentaitoja arvostava Hyypiä kuvailee itseään varsin sanailevaksi ihmiseksi, joka saa energiaa muiden ihmisten kohtaamisesta.

”On todella kiinnostavaa havainnoida sitä, kuinka ihmiset suhtautuvat asioihin ja millaisia elämänasenteita ihmisillä on.”

Hyypiä kertoo koko elämänfilosofiansa perustuvan ajatukseen siitä, että ihmisen tulee olla sydämeltään vapaa. Arjen vaikeita asioita on helpompi kantaa, kun niistä osaa löytää jotakin hauskaa, kepeää ja lohduttavaa.

”Jos heittää jonkin asian ihan läskiksi, se voi olla todella riemukasta. Siinä on jotain, kun todetaan, ettei tästä nyt selvitä, ja asioista puhutaan ääneen. Siinä on jotain, joka ihmisiä naurattaa.”


Viewing all articles
Browse latest Browse all 43

Latest Images

Trending Articles